Littekencorrectie
Hieronder vindt u informatie met betrekking tot littekencorrecties. Dokter Bruekers kijkt graag met u naar de mogelijkheden tot correctie. Maak hier een afspraak.
de fasen van Littekens
Als een wond ontstaat volgen een aantal reacties of fasen van het lichaam om deze wond te genezen.
De eerste reactie is de ontstekingsreactie, dat is niet hetzelfde als een infectie. Bij een infectie is de wond gecontamineerd met bacterieen, de reactie die daarop volgt is een ontstekingsreactie van het lichaam. Er volgen dan allerlei signaal stofjes die op hun beurt weer cellen van het afweersysteem en cellen die de wond herstellen naar het wondgebied toe roepen. De cellen die naar de wond toegebracht worden, wordt de ontstekingsreactie genoemd. Dit vind ook plaats bij het ontstaan van een wond, zonder bacterieen. Hoe heftiger de ontstekingsreactie verloopt, deste meer littekenweefsel er wordt aangemaakt. De ontstekingsfase duurt een aantal dagen.
De tweede reactie is de proliferatie - of herstelfase. Tijdens deze fase wordt er steeds meer en dikker littekenweefsel gemaakt en vindt contractie (samentrekken) van het littekenweefsel plaats. De wond is dan dicht, maar het litteken wordt roder en dikker en is gevoelig, het litteken wordt hierdoor steviger. Deze fase duurt zo'n 3 maanden.
De derde fase die volgt is de remodelleringsfase. Als de wond stevig genoeg is besluit het lichaam om het litteken weer wat netter te maken. Er is immers eigenlijk teveel littekenweefsel aangemaakt, want de prioriteit was om de wond dicht te krijgen. In deze derde fase wordt het teveel aan bindweefsel afgebroken en worden stugge vezels ingewisseld voor elastische. Als het litteken uiteindelijk helemaal tot rust komt wordt dit huidkleurig. De remodelleringsfase duurt tot een jaar na het ontstaan van de wond. Dat is het moment om te kijken of u voor een littekencorrectie in aanmerking komt.
Eigenlijk is er nog een vierde fase, want het lichaam stopt nooit met herstel en verbeteringen. Als ik patienten zie die bijvoorbeeld 25 jaar geleden een borstverkleining ondergingen, dan moet ik soms goed kijken of ik de littekens nog kan terugvinden.
waarom een lelijk litteken?
Er zijn een aantal voorwaarden om te zorgen voor een zo dun en mooi mogelijk litteken.
De plaatsing van het litteken is belangrijk. Er zijn een aantal locatie waarbij je littekens goed kan verstoppen, bijvoorbeeld achter het oor bij een facelift of achter de haarlijn bij een wenkbrauwlift of in het ondergoed bij een buikwandcorrectie.
De richting van het litteken. Als littekens dwars op de contractierichting van de onderliggende spieren verloopt dan loopt het litteken over het algemeen in de richting van de huidlijnen en geeft dit de fraaiste resultaten. Denk maar aan een dwars of horizontaal litteken op het voorhoofd, dit zal fraaier genezen dan een verticaal litteken.
De manier waarop de wond ontstaat. Als er met een vlijmscherp chirurgische scalpel een nette incisie wordt gemaakt dan kun je verwachten dat dit litteken fraaier wordt dan vergeleken met een wond die ontstaat doordat je van de fiets valt.
De vervuiling van de wond. Een wond moet zo schoon mogelijk zijn voordat deze gesloten wordt, er mag geen straatvuil, bacterien of dode stukjes weefsel in zitten.
De sluiting van de wond. Als een wond open gelaten wordt dan ontstaat er een breder en dikker litteken vergeleken met een gesloten wond. De wond kan geplakt of gehecht worden en hoe netter dit gebeurd deste fraaier wordt het litteken. Plastisch chirurgen verstaan als geen ander de kunst van het hechten.
De littekencorrectie
Nadat u bovenstaande heeft gelezen, begrijpt u ook de manier waarop een plastisch chirurg een littekencorrectie zal uitvoeren. Waar mogelijk zal de plastisch chirurg het litteken proberen te verplaatsen of de richting de wijzigen, dit gebeurt dan natuurlijk in een zo schoon mogelijk omgeving met een chirurgische scalpel en met hele dunne hechtdraadjes. Er komt natuurlijk wel weer een litteken terug, maar deze is dan veel minder opvallend dan voor de correctie. Zo'n litteken correctie kan onder plaatselijke verdoving of onder narcose worden uitgevoerd afhankelijk van uw wensen of de grootte en locatie van het litteken.
Als het litteken chirurgisch niet verbeterd kan worden zijn er alternatieven zoals het gebruik van siliconen pleisters, de injectie van corticosteroiden of het opvullen van deukjes/defecten met behulp van fillers. Zoals bijvoorbeeld bij acne littekens.