Borstlift met prothese
Te kleine of verslapte borsten kunnen weer groter en voller gemaakt worden door een borstvergroting met een prothese. De borstvergroting is één van de meest uitgevoerde cosmetische behandelingen in Nederland. Vrouwen willen zich graag zeker en tevreden voelen over hun borsten, u herkent dit waarschijnlijk wel. Dat kan gelukkig ook, en wel door uw borsten met een siliconen prothese weer mooier te maken. Soms is het plaatsen van een prothese echter niet voldoende en dient er ook een borstlift uitgevoerd te worden. Hoe en waarom we dat doen leg ik u verderop uit.
Als plastisch chirurg, werkzaam in de Bergman Clinics en het Diakonessenhuis Utrecht, ontmoette ik inmiddels veel vrouwen die een borstlift met prothese wensten. De operatie heb ik dan ook al vele malen uitgevoerd. Ik vertel u op deze website graag over de belangrijke zaken die daarbij komen kijken. Een consult met een plastisch chirurg is een volgende stap.
Waarom een borstlift met een prothese?
Een borstlift met een prothese brengt de verhouding tussen uw borsten en lichaam weer in balans. Het leidt bijna altijd tot een mooi resultaat; vrouwen zijn na een borstvergroting weer blij met hun borsten.
Waarom kan een borstvergroting met een prothese een goede keuze zijn?
-
U vindt uw borsten te klein en hebt dit eigenlijk altijd al gevonden.
- Uw borsten zijn leeg en gaan hangen.
-
U bent erg afgevallen waardoor uw borsten hun natuurlijke vorm niet meer hebben; ze zijn (veel) kleiner en hangen.
-
Na zwangerschap(pen) en (eventueel) borstvoeding zijn uw borsten hun stevigheid kwijt en (veel) kleiner geworden. Ook kunnen ze van vorm veranderd zijn.
-
Door veroudering zijn uw borsten gaan hangen en wellicht ook kleiner geworden.
-
Eén van uw borsten is altijd (veel) kleiner geweest dan de andere borst of heeft een heel andere vorm. Dit noemen we asymmetrie.
In al deze gevallen is het mogelijk uw borsten te vergroten en te verstevigen door het aanbrengen van siliconen prothesen in combinatie met een borstlift. Dit kan in de Bergman Clinics, waar ik werk als plastisch chirurg, maar ook in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), de officiële beroepsvereniging van plastisch chirurgen.
Vergoeding en tarieven
Meestal vergoedt de zorgverzekering een borstlift met prothese niet, houd daar rekening mee. U hebt alleen recht op vergoeding als er een duidelijke medische reden voor de borstvergroting is. De kans is dus groot dat u de borstlift zelf moet betalen. De tarieven van de borstlift met een prothese vindt u hier.
Wat is verder belangrijk voor u om te weten?
-
Bij een borstvergroting moet u kiezen welke nieuwe cupmaat u graag zou willen hebben. Gaat u van cup A naar cup C of liever een D? Ik adviseer u hierbij, om uiteindelijk met elkaar tot de juiste keuze te komen.
-
Als plastisch chirurg kijk ik ondermeer naar esthetiek: kloppen de verhoudingen tussen borsten en lichaam? Ook vind ik het belangrijk dat u met de vergrote borsten comfortabel en prettig kunt functioneren. Kan dat bij een bepaalde grootte nog? We bespreken het allemaal samen met u en uw eventuele partner.
-
Borstprothesen zijn er in verschillende maten maar ook vormen. Kiest u voor een ronde of anatomische borstvorm (druppelvormig)? Ook het oppervlak van de borstprothese verschilt, deze is glad of ruw. Kiezen voor de juiste prothese is dus maatwerk. Ik neem er voldoende tijd voor om in persoonlijke setting samen tot een keuze te komen.
-
Voordat ik u definitief opereer, leest en ondertekent u de zogeheten ‘Chirurgische bijsluiter borstvergroting’ van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Hierin staat veel informatie over de ingreep. Het is goed dat u hiervan op de hoogte bent en zo weloverwogen en overtuigd kunt kiezen voor de borstlift met een prothese. De bijsluiter vindt u hier. U krijgt deze ook op papier mee naar huis.
Verwachtingen en eindresultaat
U hebt waarschijnlijk wel ideeën bij het resultaat van de borstlift met een prothese. Met elkaar gaan we voor een mooi eindresultaat waar u erg tevreden over kunt zijn.
Tijdens het eerste consult bespreken we onder andere uw verwachtingen. Ik neem ruim de tijd voor dit gesprek, want ik weet dat u voor een keuze staat die spannend, emotioneel en ingrijpend is. Ook bij deze operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. Deze neem ik dan ook met u door. Dit geef ik mijn patiënten verder mee:
-
De risico’s van een borstlift en de kans op complicaties zijn gelukkig klein als u deze in de Bergman Clinics of het Diakonessenhuis Utrecht laat uitvoeren.
-
Realiseert u zich dat borsten onder invloed van zwangerschap, tijd, gewichtsschommelingen en veranderingen in uw hormoonhuishouding veranderen. Dat kan dus ook nog na de borstlift nog gebeuren.
-
Wilt u in de nabije toekomst zwanger worden? Dan kunt u de borstlift beter uitstellen tot ruim na de bevalling
-
Wees realistisch in uw verwachtingen, de praktijk leert dat dit teleurstellingen voorkomt.
Kapselvorming bij borstprothesen
Rond een lichaamsvreemd object maakt het lichaam altijd een laagje bindweefsel aan, dus ook bij een borstprothese. Vrijwel altijd blijft dit laagje (het kapsel) zacht en soepel en voelt u het niet. Op jaarbasis wordt bij 1% van de vrouwen bij wie een borstprothese geïmplanteerd is het kapsel harder en gaat het intrekken. Dit heet een kapselcontractuur. Wordt de borst door de kapselvorming harder en daardoor pijnlijk, dan moet de prothese vervangen worden en het kapsel verwijderd. Voor de beoordeling hiervan gebruiken we standaard richtlijnen (Baker-classificatie).
Het risico op een kapselcontractuur is erg klein maar neemt dus toe met het ouder worden van de prothese. Gemiddeld treedt er na 15 jaar een kapselcontractuur op, waarna de prothese vervangen dient te worden en het kapsel verwijderd moet worden. Daarom vertel ik het altijd aan vrouwen die een borstlift met prothese overwegen. Zo kunnen zij het laten meewegen bij het maken van de keuze.
U kiest voor een borstlift met een prothese
Wilt u uw borsten laten vergroten met een siliconen borstprothese, dan maakt u een afspraak met mij voor een eerste consult. Dat kan via de 'Maak een afspraak-button'. Hieronder vindt u meer informatie over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.