Borstreconstructie met LD-lap
Bij een borstreconstructie met de LD-lap gebruiken we de rugspier, huid en onderhuids vetweefsel van de rug voor het maken van een nieuwe borst. U staat wellicht op het punt deze ingreep te ondergaan. Een goede voorbereiding en de juiste verwachting zijn dan essentieel. Op deze website vindt u waardevolle informatie over de borstreconstructie met LD-lap (staat voor: Latissimus Dorsi). Ook kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk consult.
Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht begeleid en opereer ik regelmatig vrouwen die, na een borstamputatie, kozen voor de borstreconstructie met LD-lap. Zij zijn veelal erg tevreden met het eindresultaat; door deze reconstructiemethode krijgen vrouwen een natuurlijk ogende borst terug.
Waarom een borstreconstructie met LD-lap?
Eén van uw borsten of uw beiden borsten moet(en) helaas geamputeerd worden. Of uw borst(en) is/zijn al langer geleden geamputeerd. De keuze om via een operatie een nieuwe borst te laten maken van eigen spieren, vet en weefsel is meestal geen gemakkelijke. Met elkaar werken we echter aan een resultaat waarmee u gelukkig en tevreden kunt zijn.
De LD-methode is een standaardmethode voor borstreconstructie die voor het eerst werd gebruikt in de jaren ‘70. Voor de vorming van de nieuwe borst gebruik ik uw rugspier, samen met huid en onderhuids vetweefsel van de rug. De spier en bijbehorende bloedvaten blijven intact, met de huidlap worden ze onder uw arm doorgedraaid en op de plaats van de borst gezet. De rugspier blijft zo dus verbonden aan zijn eigen bloedvaten, waardoor het risico op afsterven van het verplaatste weefsel heel gering is.
Meestal is er ook nog een borstimplantaat nodig omdat huid en onderhuids vet onvoldoende zijn om een complete borst van te vormen. Doordat er lichaamseigen weefsel gebruikt wordt, krijgt de borst een meer natuurlijke vorm vergeleken met een implantaat alleen.
Wat is belangrijk voor u om te weten?
-
Er moet op uw rug voldoende huid beschikbaar zijn, dat is vrijwel altijd het geval.
-
De rugspier wordt op de langere termijn niet gemist, er zitten in uw rug veel spieren die min of meer dezelfde functie hebben en het verlies van de LD compenseren.
-
Er zijn 2 opties: een directe reconstructie met LD-lap en een uitgestelde reconstructie met LD-lap.
-
Bij de directe reconstructie vindt de borstreconstructie direct na de borstamputatie plaats, tijdens één operatie. Borsthuid en soms ook de tepelhof kunnen dan gespaard blijven.
-
Bij een uitgestelde reconstructie vindt de borstreconstructie langer (enkele maanden tot jaren) na de borstamputatie plaats. Voor de borsthuid gebruik ik dan de huid van de rug.
-
Noodzakelijke bestralingen blijven mogelijk na de borstreconstructie met LD-lap. De verplaatste spier en weefsel beschermen het eventueel aanwezige siliconen borstimplantaat.
Verwachtingen en eindresultaat
Veel van mijn patiënten moeten zich gaan verdiepen in de borstreconstructie met LD-lap tijdens een intensieve periode van ziek zijn. Dat is zwaar. U kunt echter rekenen op onze hulp en begeleiding.
Tijdens onze eerste ontmoeting bespreken we alle behandelingen die mogelijk zijn na een borstamputatie, van reconstructie tot de losse prothese. Blijkt de keuze voor een borstreconstructie met LD-lap gewenst en ook medisch mogelijk te zijn, dan geef ik dit alvast mee:
-
De LD-methode heeft goede papieren; bij heel veel vrouwen wereldwijd leidde deze reconstructieaanpak tot mooie resultaten.
-
Bij vrouwen met een kleine cupmaat (A en B) is bij een borstreconstructie met LD-lap geen prothese nodig, mits zij voldoende onderhuids vet op de rug hebben. Van tevoren bekijken we dit.
-
Ik zal mijn uiterste best doen om uw borst(en) qua vorm, gevoel en beleven door de borstreconstructie zo natuurlijk mogelijk te maken. Garanties dat dit volledig voldoet aan uw verwachtingen, kan ik helaas niet geven.
-
Wees reëel, dat is belangrijk. De borstreconstructie met LD-lap is een ingrijpende behandeling, zowel qua operatie als het hersteltraject dat erop volgt.
-
De operatie veroorzaakt een litteken op uw rug. Dit kan echter grotendeels bedekt worden door uw beha.
U kiest voor de borstreconstructie met LD-lap
Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht voerde ik de borstreconstructie met LD-lap al vele malen bij mijn patiënten uit. Ook u kunt voor deze behandeling bij mij terecht, u bent van harte welkom.