Borstreconstructie DIEP-methode

Voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel (de DIEP of de ‘buik’-methode) kies je meestal niet vrijwillig. Je komt er onverhoopt voor te staan, dikwijls na borstkanker. Het is voor vrouwen, inclusief hun omgeving, vaak een ingrijpende gebeurtenis na een beslissing die u zeer zorgvuldig moet maken. Mijn taak is u daarbij te ondersteunen en de operatie voor u uit te voeren.

 

Ik ben als plastisch chirurg gespecialiseerd in de DIEP-borstreconstructie en leg u op mijn website uit wat u kunt verwachten. Wat zijn de risico’s bij deze borstreconstructie? Hoe gaat de operatie? Op welk resultaat mag u rekenen als uw borst(en) weer ‘herbouwd’ worden uit eigen weefsel? Ik vertel het u graag.

 

Waarom een borstreconstructie middels de DIEP- methode?

Eén van uw borsten of uw beiden borsten moet(en) helaas geamputeerd worden. Het kan ook zijn dat uw borst(en) al langer geleden geamputeerd is/zijn. Ik weet hoe moeilijk vrouwen het daarmee kunnen hebben en dat is meer dan begrijpelijk. Bij een DIEP -reconstructie (Deep Internal Epigastric Perforator) maak ik met behulp van uw eigen lichaamsweefsel een mooie, nieuwe borst. De DIEP-methode is een alternatief voor een borstreconstructie met prothese, waarbij een prothese in de borst geplaatst wordt. Ook het dragen van een losse borstprothese is na de DIEP-reconstructie niet nodig.

 

CT-angiografie

Voordat we definitief beslissen of u in aanmerking komt voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, doen we eerst een CT-onderzoek van de bloedvaten in uw buikwand (CT-angiografie). Voor het creëren van de nieuwe borst(en) is buikweefsel nodig. Met het CT-onderzoek bekijken we of er voor de reconstructie voldoende geschikte en gezonde bloedvaten in uw buik aanwezig zijn. Dit is namelijk van essentieel belang voor een goede doorbloeding van uw nieuwe borst(en). Zijn er voldoende gezonde bloedvaten aanwezig, dan kan ik groen licht geven voor de borstreconstructie middels de DIEP-methode.

 

Wat is belangrijk voor u om te weten?

  • Er zijn 2 opties: een directe reconstructie en een uitgestelde reconstructie.

  • Bij de directe reconstructie vindt de borstreconstructie DIEP direct na de borstamputatie plaats, tijdens één operatie. De huid van de borst en soms ook de tepelhof kunnen dan gespaard blijven.

  • Bij een uitgestelde reconstructie vindt de borstreconstructie langer (enkele maanden tot jaren) na de borstamputatie plaats. Voor de borsthuid gebruik ik dan de huid van de buik.

  • Zowel bij de directe als uitgestelde reconstructie wordt vetweefsel uit de onderbuik gebruikt, soms een gedeelte van de buikspier.

  • De DIEP-borstreconstructie is alleen mogelijk als u extra huid en vet hebt rondom uw middel, het zogenaamde ‘buikje’.

 

Verwachtingen en eindresultaat

Kiezen voor een DIEP-borstreconstructie is geen simpele keuze, integendeel. Veel van mijn patiënten staan voor deze keuze nadat ze kortgeleden gehoord hebben ernstig ziek te zijn. Tijdens onze eerste ontmoeting nemen we alle behandelingen door die mogelijk zijn na een borstamputatie, van reconstructie tot de losse prothese.

 

U kiest uiteindelijk zelf, ik zal u daarbij eerlijk en open begeleiden. Blijkt de keuze voor een borstreconstructie middels de DIEP-methode gewenst en ook medisch mogelijk te zijn, dan geef ik dit mijn patiënten altijd mee:

  • Uit ervaring weet ik dat met de DIEP-methode mooie resultaten bereikt kunnen worden waar vrouwen erg gelukkig mee zijn.

  • Belangrijk voordeel van de DIEP-reconstructie is dat bij de transplantatie van huid en vetweefsel uit de onderbuik de dieper gelegen buikspieren gespaard worden. Hierdoor is het risico op ondermeer buik- en rugklachten veel kleiner.

  • Ik zal mijn uiterste best doen om uw borst(en) qua vorm en beleving door de borstreconstructie weer gelijkwaardig te maken aan de oude situatie. Garanties dat dit ook volledig lukt, kan ik helaas niet geven.

  • Wees reëel, dat is belangrijk. De DIEP-borstreconstructie is een ingrijpende behandeling, zowel qua operatie als het hersteltraject dat erop volgt.

  • De operatie veroorzaakt een lang litteken ter hoogte van de onderbuik, maar onder de bikinilijn.

 

U kiest voor de DIEP-borstreconstructie

Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht ben ik gespecialiseerd in het uitvoeren van de borstreconstructie middels de DIEP-methode. In 2014 volgde ik daarvoor een opleiding aan de University of British Columbia in het Canadese Vancouver. 

 

VRAGEN EN MEER INFORMATIE?

Hebt u nog vragen over de operatie of wilt u meer informatie? Onder de 'Maak een afspraak-button' vindt u een lijst met veelgestelde vragen rondom de borstreconstructie met DIEP-methode.