Borstreconstructie met tissue expander
Bij een borstreconstructie met de zogeheten ‘tissue expander’ plaatsen we een met vloeistof te vullen tijdelijke prothese onder de borsthuid. U staat wellicht op het punt deze ingreep te ondergaan en bent op zoek naar informatie.
Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht begeleid en opereer ik veelvuldig vrouwen bij wie, na een borstamputatie, een tissue expander moet worden ingebracht. Borstreconstructieve zorg is mijn specialisme. Ik informeer u dan ook graag over het hoe en wat van de ingreep en kan deze voor u uitvoeren.
Waarom een borstreconstructie met een tissue expander?
Een tissue expander is een van buiten met vloeistof bij te vullen prothese, je zou het kunnen vergelijken met een ballon. De tissue expander plaats ik bij vrouwen ter voorbereiding op de operatie waarbij een definitieve, siliconen borstprothese wordt ingebracht.
Bij ongeveer driekwart van de patiënten die een borstreconstructie met prothese ondergaat, moet eerst een tissue expander gebruikt worden. Ook als borstamputatie en borstreconstructie in 1 operatie plaatsvinden, dus direct na elkaar, is dit meestal het geval. Veelal kan dan namelijk niet gelijk de definitieve (siliconen) borstprothese geplaatst worden vanwege een matige doorbloeding van de borsthuid. U vindt hier informatie over het plaatsen van een definitieve borstprothese.
-
Na een borstamputatie waarbij niet direct een prothese wordt geplaatst, is de borsthuid strak getrokken. Daardoor is er geen ruimte voor een borstprothese. De borsthuid en het onderliggend spierweefsel worden met de tissue expander opgerekt zodat er ruimte ontstaat voor de borstprothese.
-
De tissue expander is dus nodig om, later, een definitieve borstprothese te kunnen plaatsen.
-
Ongeveer 2 weken na het plaatsen van de tissue expander onder de borsthuid komt u naar de polikliniek om te starten met het geleidelijk vullen van de tissue expander. Gemiddeld wordt er 50 tot 100 ml. per week bijgevuld.
-
Is de tissue expander voldoende gevuld voor het gewenste borstvolume, dan volgt een tweede operatie waarbij ik de definitieve prothese(n) plaats.
Hoe werkt de tissue expander?
De tissue expander is een lege ballon die onder de huid en de borstspier wordt geplaatst. Door de tissue expander in etappes te vullen met vloeistof (fysiologische zoutoplossing) wordt het weefsel bij uw borst opgerekt (figuur 3). Doel hiervan is later een definitieve borstprothese te kunnen plaatsen.
Na het plaatsen van de tissue expander starten we ongeveer 2 weken daarna met het vullen. Wekelijks komt u naar de polikliniek om de tissue expander weer wat bij te vullen. Het vullen gebeurt met een injectienaald, waarmee via de huid de vulnippel wordt aangeprikt. Als na een aantal malen bijvullen (50 tot 100 ml. per keer, tot maximaal 650 ml.) de huid is opgerekt tot het niveau van de andere borst, kan de siliconen borstprothese geplaatst worden. Ook is het mogelijk de tissue expander verder te vullen dan de andere borst, zodat een grotere prothese geplaatst wordt. Er kan dan aan de gezonde zijde bij de wissel van de tissue expander ook een prothese worden geplaatst. Door het gebruik van een prothese aan beide zijden wordt betere symmetrie bereikt.
Verwachtingen en eindresultaat
De borstreconstructie met een prothese is de meest gebruikte reconstructiemethode na een borstamputatie. Vrouwen hopen hierdoor weer een zo natuurlijk ogende borst terug te krijgen. Bij het merendeel van de vrouwen die kiezen voor een borstprothese moet eerst de tissue expander geplaatst worden.
U mag erop rekenen dat ik me inzet voor een eindresultaat waar u goed en gelukkig mee kunt leven. Ik vertel mijn patiënten echter ook altijd dat een borstprothese uw echte borst nooit helemaal kan vervangen.
De operaties zijn minder zwaar dan bij een aantal andere borstreconstructiemethoden maar het traject dat u ingaat is langdurig. U ondergaat minstens 2 operaties en moet regelmatig de polikliniek bezoeken voor het bijvullen van de tissue expander. 100 procent motivatie is daarom nodig.
Tijdens onze eerste ontmoeting bespreken we onder andere wat u kunt verwachten. Ik geef dit alvast mee:
-
De borstreconstructie met tissue expander (en daarna het plaatsen van de prothese) ervaren de meeste vrouwen als minder ingrijpend dan ze hadden verwacht. Ook zijn ze veelal tevreden met het eindresultaat.
-
Van tevoren zal ik nagaan of de huid op uw borst geschikt is om op te rekken. Meestal is na bestraling de huid te strak en lukt dit niet. Het is een mogelijkheid om huid van uw rug naar uw borst te verplaatsen en daaronder de tissue expander of prothese aan te brengen. Ik zal dit, als het een optie is, met u bespreken.
-
De tissue expander vullen we vaak iets verder op dan het gewenste volume van uw borst. De borst krijgt zo namelijk een iets hangende en daardoor meer natuurlijke vorm als de definitieve prothese wordt geplaatst.
-
Een gereconstrueerde borst zal altijd afwijken van uw natuurlijke borst, het is goed dat u zich dit realiseert. De borst zal bijvoorbeeld wat meer opstaan en minder uitzakken dan de eigen borst. Een borstprothese voelt kouder aan dan de eigen borst, ook is gevoel in de nieuwe borst minder aanwezig.
-
De beste symmetrie verkrijg ik als er ook veranderingen aangebracht kunnen worden aan de gezonde borst, indien u die nog hebt. Opties zijn een borstlift, borstverkleining of borstvergroting bij deze borst. Zo kunnen de borst met prothese en de andere borst zo symmetrisch mogelijk gemaakt worden. Deze opties zal ik met u bespreken tijdens het consult.
Tissue expander en borstverkleining
De borstreconstructie met een tissue expander is vooral geschikt voor vrouwen met een kleine tot middelgrote borst (maximaal cup D). Toch kan ook bij vrouwen met een grotere borstomvang de tissue expander geplaatst worden. Tijdens de tweede operatie, waarbij de tissue expander vervangen wordt door de definitieve prothese, kan ik dan desgewenst een borstverkleining uitvoeren bij de andere, gezonde borst.
U KIEST VOOR DE BORSTRECONSTRUCTIE MET EEN TISSUE EXPANDER
Als plastisch chirurg in het Diakonessenhuis Utrecht voerde ik de borstreconstructie met een tissue expander al vele malen bij mijn patiënten uit. Ook u kunt voor deze behandeling bij mij terecht, u bent van harte welkom.
Via de button hieronder maakt u een afspraak voor een eerste consult. Over wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten, leest u hieronder meer.